Monday, 11 March 2013

Isnin 11/03/2013......kejap jer masa berlalu dah hampir ker pertengahan bulan march dah pun....ari ni aku cadang nak gi amik ic... dah siap pun  sebab dah hampir 3 minggu dah.... tapi fikir2 balik macam suntuk pulak masa nya takut org ramai jer kat jpn tu... so aku decide baik aku gi hari jumaat ni jer la... mintak ngan bos tolak waktu rehat untuk hari tu so boleh la masuk lambat sikit.... he.he...

lately aku sedikit risau sebab almost every night aku susah sangat nak tido.....selalu aku dapat tido 3 or 4 jam jer semalam.....bila aku tanya pakcik google tadi keburukan kurang tido waktu malam aku jumpa nie....

Menurut kajian, kekurangan tidur boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti:-

  1. Berbanding wanita yang tidur 8 jam sehari, risiko untuk mendapat penyakit jantung meningkat dengan kekurangan tidur. 7 jam tidur risiko meningkat 10%, 6 jam tidur risiko meningkat 20%, 5 jam tidur risiko meningkat 50%.
  2. Jika terlebih tidur contohnya 9 jam risiko juga meningkat sebanyak 38%.
  3. Setiap 1 jam kekurangan tidur setiap malam akan meningkatkan deposit kalsium dalam saluran darah arteri sebanyak 16%.
  4. 27% daripada mereka yang tidur kurang dari 5 jam setiap malam menampilkan plak berlemak  (atherosclerotic plaque) pada jantung.
  5. 11% daripada mereka yang tidur 5 hingga 7 jam setiap malam menunjukkan penyekatan aliran darah.
  6. Hanya 6% daripada mereka yang tidur lebih 7 jam setiap malam mengalami penyekatan aliran darah  (atherosclerosis).
  7. Tidur dalam jangkamasa yang pendek menyebabkan degupan jantung dan tekanan darah pada kadar purata selama 24 jam yang menyebabkan sistem kardiovaskular berfungsi pada tekanan tinggi. Ini akan memberi kesan kepada kesihatan jantung dan otak. Tidur yang mencukupi perlu untuk membenarkan jantung berdegup perlahan dan tekanan darah boleh menurun pada kadar yang sewajarnya untuk jantung manusia berfungsi.
  8. 24% individu yang tidur waktu malam yang kurang dari 5 jam lebih mudah mendapat stress atau tekanan melampau berbanding hanya 12% bagi yang tidur 7 hingga 8 jam.
  9. Semakin singkat waktu tidur seseorang , semakin tinggi risiko untuk mengalami masalah obesiti.
  10. Berjaga pada waktu malam juga akan akan meningkatkan selera makan pada waktu malam dan ini akan mengundang pelbagai masalah kesihatan yang tidak diingini.
ishkk...ishkk... risau pulak aku bila baca artikel pak cik google nie... tapi aku pun dah buntu nak menyelesaikan masalah aku  nie.... nak kena gi buat check up la kalau macam nie....risau jugak kot ada something wrong ngan hormon aku nie.....tapi serius aku harap x la kot....
No comments:

Post a Comment